joi, 29 aprilie 2010

STADIONUL NATIONAL


Comitetul Executiv al UEFA a hotărât joi, la Nyon (Elveţia), în unanimitate, să atribuie oraşului Bucureşti şi noului său stadion "Naţional" dreptul de a organiza finala competiţiei Europa League, ediţia 2011-2012, acesta fiind cel mai mare şi important eveniment fotbalistic găzduit vreodată de România.
Capitala şi FRF vor fi din nou organizatoare ale unui eveniment fotbalistic de anvergură, după 14 ani de la precedentul, turneul final al Europenelor Under-21, desfăşurat în vara anului 1998. În cursa pentru finala Europa League 2012 au mai fost arenele "Auf Schalke" - Gelsenkirchen (Germania), "Lansdowne Road" - Dublin (Irlanda), "Emirates" - Londra (Anglia) şi Montjuic - Barcelona (Spania).Mircea Sandu (preşedintele FRF): "E un moment deosebit de important pentru FRF şi pentru fotbalul românesc. Eforturile noastre au fost încununate de succes, dar este evident pentru toţi, că trebuie să ducem la bun sfârşit o sarcină pe cât de dificilă, pe atât de onorantă. Ştim la ce ne-am înhămat şi sunt convins că, având în continuare sprijinul Primăriei Bucureştiului şi cel al Guvernului României, vom confirma standardele cerute de un asemenea eveniment, din care toată lumea va avea de câştigat, şi din punctul de vedere al imaginii, şi din cel financiar".

• Datele finalelor
Finala UEFA Europa League, ediţia 2011-2012, va avea loc la data de 9 mai 2012. Finala Ligii Campionilor din 2011 se va disputa pe stadionul Wembley din Londra, iar cea din 2012 pe Arena din München. Finala Europa League din 2011 se va disputa la Dublin. Atât Irlanda, cât şi România vor găzdui pentru prima oară o asemenea finală.
• Istoria stadionului
Ideea unui stadion nou a apărut la sfârşitul anilor ’40 şi începutul anilor ’50, însă ridicarea arenei s-a amânat până la decizia Consiliului de Miniştri al Republicii Populare Române, din anul 1952, care a hotărât organizarea Festivalului Mondial al Tineretului şi Studenţilor.Înainte, actuala suprafaţă pe care este construit Complexul "Lia Manoliu" făcea parte din comuna Dudeşti-Cioplea. Cea mai mare parte era o grădină de zarzavat, iar restul terenului se afla în proprietatea Societăţii Anonime Române Nicolae Malaxa.În vara anului 1953, Complexul Sportiv "23 August", este inaugurat: un stadion de 80.000 de locuri, pista de atletism, 21 terenuri de antrenament, un lac, două bazine, teatru de vară de 4.300 de locuri şi un parc, totul pe 54 de hectare. În 1976, s-a decis montarea unei instalaţii de nocturnă. Ca urmare a montării stâlpilor, capacitatea stadionului a fost redusă la aproximativ 61.000.Primele lucrări de modernizare de amploare s-au desfăşurat după 28 de ani, cu ocazia organizării Universiadei, în anul 1981. Au fost schimbate gradenele din lemn, pista de atletism pe pământ a fost înlocuită cu una de zgură. Au trebuit 22 de ani pentru ca instalaţia de nocturnă să fie şi ea modernizată. În anul 1998, înaintea Europenelor de tineret, vechea instalaţie de 700 lucşi a fost înlocuită cu una nouă, care are peste 1.000 de lucsi. Prin montarea scaunelor, capacitatea arenei s-a redus din nou cu câteva mii de locuri.
• Date tehnice
Naţional Arena va avea o clasificare de categoria I şi o capacitate de 55.000 de locuri. Proiectul noii arene are o valoare de 120 milioane de euro (fără TVA) şi ar trebui să fie finalizat în mai 2010. Principalele caracteristici: suprafaţă desfăşurată: 108.000 mp; două gradene: superioară - inferioară, cu circulaţii între ele; 40 de loje VIP cu baruri şi restaurante; şase niveluri, dintre care două subsoluri, astfel: subsol 1 - parcări şi spaţii tehnice; subsol 2 - mass-media, sală de conferinţe, vestiare, control medical; parter - accesul la tribuna principală, baruri şi restaurante, terasa VIP orientată spre câmpul de joc; etaj 1 - intrările spectatorilor la peluze, chioşcuri şi grupuri sanitare, loje VIP; etaj 2 - loje VIP, grupuri sanitare, administraţia stadionului, forţe de ordine; etaj 3 - circulaţii pentru spectatori, grupuri sanitare, chioşcuri; acoperiş din membrană pe structură din cabluri de oţel.
• Politicul hotărăşte
Autorităţile au decis că echipa naţională are nevoie de un stadion competitiv. În 2004, preşedintele ANS, Octavian Morariu, a anunţat demararea unui proiect de modernizare. Proiectul prevedea şi înălţarea suprafeţei de joc cu 1,5 metri, ceea ce a dus la micşorarea numărului de spectatori la 55.000. Dacă în prezentare lucrările costau 87 de miliarde de lei, pretenţiile firmei câştigătoare au ajuns la 127,1 miliarde.

Un moment de cotitură a fost intervenţia primarului general al capitalei, Sorin Oprescu, care dorea ca noul stadion să aibă şi pistă de atletism. Modificarea radicală a proiectului şi costurile suplimentare foarte mari l-au determinat pe edil să abandoneze ideea.

Un comentariu: