marți, 1 iunie 2010

MAFIA ITALIANA



Mafia este o organizaţie criminală secretă italiană, fiind totodată una dintre cele mai periculoase şi complexe grupări de crimă organizată din istoria recentă. În anul 2007, s-a estimat că Mafia a devenit una dintre cele mai mari afaceri din Italia, având o cifră de afaceri de 120 miliarde de dolari pe an.
În vorbirea curentă, când se foloseşte termenul de "mafie" se subînţelege orice "organizaţie criminală", lucru greşit. Trebuie făcută o diferenţiere între termenul istoric al mafiei care nu are nici o legătură cu alte organizaţii criminale care caută să ocupe o poziţie economică şi politică în societate, ca de exemplu "mafia rusă" sau "mafia turcă". În secolul al XVII-lea, mafia definea un fel de vrăjitoare care practica magia albă. Mai târziu s-a descoperit într-un dicţionar al dialectului sicilian, termenul maffia care avea mai multe semnificaţii ca tâlhărie sau mizerie crâncenă. Deasemenea, termenul maffiot era echivalent cu "sărac lipit pământului, plin însă de îndrăzneală şi siguranţă de sine" .
În lucrarea "Mafioţii din Vicaria" semnată de Galtano Mosca şi Giuseppe Rizzoto publicată în anul 1863, termenului mafia i se atribuie pentru prima dată sensul cunoscut în zilele noastre. În anul 1882, Viespile Siciliene a fost considerată prima organizaţie mafiotă. Aceasta era o organizaţie secretă, care lupta împotriva ocupaţiei franceze. Tot de atunci se consideră că termenul mafie ar corespunde prescurtărilor cuvinelor lozincii "Morte Alla Francia I'Italia Arde" (în româna: "Moarte Franţei, strigă Italia"). O alta variantă a originii termenului ar avea legătură cu o legendă siciliană, organizarea mafiei şi răzvrătirea siciliană împotriva ocupaţiei franceze, a fost decalnşată, când un soldat francez în timpul vecerniei, ar fi violat o siliciliancă. Mama fetei necinstite ar fi strigat pe stradă Ma fia! Ma fia! (fiica mea - în dialect sicilian vechi). Acest incident ar fi dus la izgonirea dinastiei de Anjou din Sicilia.
In opera "Confesiunile unui cap al Mafiei" (2008), scrisa de Philip Carlo, acesta afirma ca termenul de mafia, scris cu "m" mic, inseamna barbat de onoare, cineva care merge mandru, cu capul sus si privirea inainte. Pe cand cuvantul Mafia, scris cu "M" mare, avea sa fie asociat, cu timpul, familiilor de crima organizata, cunoscute si in prezent.


Primele organizaţii mafiote tradiţionale au apărut în comunităţile săteşti pe la începutul secolului al XVIII-lea; având ca arie de acoperire Sicilia. Chiar şi astăzi, comunităţile rurale constitue punctul de plecare în formarea bandelor criminale, ca modele de organizare, metode şi tehnici de impunere. Mafia italiană funcţionează prin respectarea sferelor de influenţă, a zonelor, prin respectarea "legii tăcerii", adaptabilitatea la noile condiţii. Însă o caracteristică importantă mafiei o reprezintă interconexiunile cu puterea politică. Deasemenea mafia italiană are relaţii "de afaceri" cu alte organizaţii criminale, cum ar fi cartelurile columbiniene sau triadele chinezeşti. Mafia italiană a apărut în Sicilia, răspândindu-se şi în Roma, Milano, Napoli şi Torino. Datorită emigrărilor masive din această ţară, mafia s-a extins ajungând şi în Austria, Statele Unite, Canada şi Australia. Conform istoricului Paolo Pezzino, mafia este o organizatie care nu se mulţumeşte doar să activeze în anumite domenii de interes criminale, ci şi să îşi impună autoritatea asupra anumitor autorităţi publice în teritoriile pe care vor sa le controleze.


Mafia şi criminalitatea organizată:
Organizaţia criminală semnifică activităţile infracţionale ale unor grupuri constituite pe principii conspirative, in scopul obtinerii unor importantevenituri ilicite la cote deosebit de ridicate.
Mafia se deosebeşte de celelate forme de criminalitate organizată, prin structură, mafia are o origine siciliană, fiind bazată pe aşa numită familie, care de fapt nu este o familie propriu zisă, ci o organizaţie ierarhică a membrilor de origine siciliană, care trebuie să respecte un codex familial. Cei care nu respectă aceste legi interne patriarhale (femeile fiind excluse) sunt pedepsiţi exemplar prin metode deosebit de brutale, ajungând-se până la asasinarea acestora. Fiecare familie mafiotă are un şef, care poate avea un şef suprem (capo dei capi) membrii familiei fiind obligaţi la o supunere oarbă faţă de şefi.


Cosa Nostra
Istoria Cosa Nostra
În trecut Cosa Nostra era considerată ca fiind o organizaţie rebelă, care apăra locuitorii Siciliei de ostilitatea guvernului Roman dar şi a invadatorilor.
După Revoluţia din anul 1848 şi cea din 1860, Sicilia a fost serios afectată. Primele grupări mafiote au fost defapt nişte bande mici înarmate care se implicau în revolte. Autorul John Dickie pretindea că principalul factor care a condus la haos, a fost cauzat de distrugerea evidenţelor poliţiei şi prin asasinarea poliţiştilor care încercau sa restabilească ordinea. Atunci când a fost învestit noul guvern, acesta a conştientizat riscul reprezentat de bandele criminale şi a aplicat o serie de măsuri care să elimine aceste ameninţări. Însă pe la jumătatea secolului al XIX-lea, Cosa Nostra a reuşit să-şi rafineze tehnicile şi metodele de acţiune. Astfel a ajuns să protejeze vastele plantaţii de lămâii şi proprietăţi ale nobilimii, devenind o afacere prosperă dar periculoasă. Iniţial oraşul Palermo, a intrat în zona de influenţă a mafiei, treptat această zonă s-a extins în toată partea de vest a Siciliei. Pe la sfârşitul secolului al XIX-lea, bandele mafiote s-au hotărât să se organizeze pentru a reduce riscurile, aparând astfel Cosa Nostra.


Forma de organizare a Cosa Nostra
Cosa Nostra are la bază familia, denumită astfel după teritoriul pe care îl controlează. Fiecare familie este condusă de un "Capofamiglia" secondat de asistent denumit "Consiglieri" şi de "Capidecina". Un capidecina controlează activitatea unui grup restrâns de "oameni de onoare".
Conducerea Mafiei, cunoscuta sub numele de "Onorata societate", este organizata sub forma unei piramide, asemntoare cu cea din marile companii moderne:
1.Capo di Tutti Capi;
2.Capo di Capi Re (titlu care este acordat în semn de respect unui membru senior sau retras al Mafiei);
3.Capo Crimini (cunoscut drept Don sau "Naşul" unei familii);
4.Capo Bastone (este cel de-al doilea rang dupa Capo Crimini);
5.Consigliere (consilier, sfătuitor);
6.Contabile;
7.Caporegime sau Capodecina (locotenent care conduce un grup de cel putin zece "soldati" sau "Sgarrista");
8.Sgarrista sau Soldato ("soldatii" care duc la îndeplinire asasinatele comandate);
9.Picciotto ("întaririle" soldatilor);
10.Giovane D'Onore (membru asociat al Mafiei, de obicei fara sa aiba vreo origine italiana).


Cammora
Instalata in provincia Campania, "cammora" desemnează societatea secretă a răufacatorilor napolitani. Compusă dintr-o serie de organizatii locale, aflate adesea in opoziţie, Cammora s-a consacrat mai ales traficului de droguri, in particular de cocaină.
Măsuri de combatere a mafiei
Organizaţii care luptă imptriva mafiei
Organizaţii internaţionale: Interpol şi Europol
Organizaţii naţionale:
În Germania: Bundeskriminalamt
În Italia: DIA
În SUA: FBI şi DEA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu